00

   


welkom


Gitaarspelen

Nadat ik in 2002 Murielle heb ontmoet, ben ik steeds meer met muziek in aanraking gekomen. Ik kwam erachter dat vele soorten muziek raakvlakken hebben met elkaar en dat muziek iets fijns is om mee bezig te zijn. Samen meezingen met muziekprogramma’s of keihard in de auto of op de motor. Rocknummers of romantisch, het maakt niet uit, als het maar met passie bespeeld en bezongen wordt. Er werden vele muziekdvd’s gekocht waardoor het luisteren naar muziek een extra dimensie kreeg. Aangezien ik al jaren een hobby zocht dat je "even" tussendoor kunt doen zonder verplichtingen zoals bij een teamsport, zocht ik het in muziek maken. Een piano neem je niet "even" mee met vakantie, een blaasinstrument is vaak een "onderdeel van" en zo kwam ik op gitaar terecht. Je kunt ermee solo spelen of onderdeel vormen van een band. Je kunt zowel rustig tokkelen als lekker wild slaggitaar spelen. Dus een heel gevarieerd instrument.

Nadat ik een boekje over acoustische gitaren had gekocht (juni 2004) begon ik al gauw geinteresseerd te raken in de mogelijkheden van de gitaar.

Via internet kon ik genoeg informatie vinden over o.a. de technische kant van het gitaarspelen en alle merken, soorten en mogelijkheden.

Uiteindelijk ben ik naar Frank Meijer www.frankmeijer.nl gegaan om me voor gitaarles op te geven. Dit bleek even een domper aangezien hij een wachtlijst heeft.

Ik kon gelukkig wel een gitaar van hem huren (september 2004) en alvast voor mezelf beginnen.

Dat heb ik gedaan en na een half jaar (februari 2005) kon ik m’n eerste gitaarles volgen.

Ik neem ongeveer 1 keer in de maand een half uur les zodat ik nog de tijd heb om het geleerde te oefenen. Want oefenen kost veel, heel veel tijd.

Wat voor gitaar moet je dan gaan bespelen? Wordt het een nylonsnarige (klassieke) of een staalsnarige (western). Het speelt heel verschillend en heeft z’n eigen karakteristieke eigenschappen. Zo speelt een nylonsnarige lichter aan je vingertoppen, maar heb je een bredere hals, waardoor barre-accoorden moeilijker te pakken zijn. Doordat de snaren verder uit elkaar staan, maak je wel minder fouten. De staalsnarige hebben een geluid die goed past bij pop/rock/country muziek, dus dat is ook wel weer aanlokkelijk om te kopen, ondanks de nadelen van de snaren die dichter bij elkaar zitten. Je maakt sneller fouten en moet echt eelt gaan kweken op de vingertoppen. De smallere hals maakt het daarentegen wel makkelijker om bare-accoorden te pakken.

Dus….

gitaar

Het werd allebei.

Ik was nog maar twee jaar bezig en ben al aan m’n 7e gitaar toe.

Ik begon met een staalsnarige Tenson met electronisch element. Voor de variatie kwam er een yamaha cg101ms bij. Voor de vakantie vond ik het toch wel risicovol om 1 van deze gitaren mee te nemen, dus kocht ik via internet een goedkope Tenson erbij (zonder element). Dit werd m’n reisgitaar.

Na een jaartje spelen begin je toch wat kritischer te worden en beter naar gitaren te luisteren. Wat vind ik nu mooi klinken? Wat past bij mij? Ik houd van warme klanken en zocht gitaren met de houtsoorten die hier aan konden bijdragen. Rosewood en ceder. Vele gitaren nam ik ter hand, zonder eerst te kijken waar ze van gemaakt waren. De klassieke was snel gevonden. Een Alhambra 6c en de western werd een Martin D1. Ik kreeg een goede inruilprijs voor m’n yamaha en tenson, dus de koop was snel rond.

Ik heb er nog steeds geen spijt van, maar of ik later nog wat anders vind dat ik nog mooier vind? Vast wel, maar eerst zal ik maar eens gaan oefenen. En ik moet zeggen dat het een stuk fijner speelt met een instrument dat een mooie klank heeft. M’n plezier is er in ieder geval mee toegenomen.

De volgende uitbreiding zal wel een gitaarelement en versterker worden. Laney heeft een leuke budget versterker en voor de duurdere merken moet ik maar eerst gaan sparen. (trace eliot) Als iemand nog suggesties heeft, hoor ik het graag.

Een electrische gitaar, hoe speelt dat? Ik pakte bij m'n muziekleraar een gitaar en voelde meteen het gemak waarmee er gespeeld kan worden. De platte body maakt het makkelijk om 's avonds onderuit gezakt op de bank te spelen zonder last te hebben van de klankkast. Bij diezelfde gitaardocent kocht ik een 2e hands Squier Bullet. Een leuke starters electrische gitaar. (het B merk van Fender)

Ik heb toen besloten een versterker uit te stellen en te kiezen voor een Vamp2 van Behringer. Het gaat om een effectprocessor waarmee verschillende versterkers gesimuleerd worden en er oneindig veel effecten mogelijk zijn. Deze kan aan een "cleane" versterker aangesloten worden om vervolgens via de speakers de boel te laten klinken. (heeft iemand hier een goede aanrader voor?) Ook is het mogelijk om een koptelefoon, voetpedalen en cd-speler aan te sluiten.
Het spelen met de electrische gitaar is ontzettend leuk via de Vamp2. Er zijn vele effecten mogelijk en door het gebruik van de koptelefoon stoor ik niet de omgeving en kan ik zelf nog beter horen wat ik aan het doen ben.
Ik denk er zelfs over m'n acoustische gitaar te gaan versterken. Niet voor het volume, maar wel om beter de details te horen via de koptelefoon. Ik zal de Vamp2 dan op "neutraal" zetten, dus zonder effecten.
Ik heb toch geen element in m'n acoustische gitaar laten zetten, maar een nylon snarige "electrische" gitaar gekocht. Zo kan ik toch stil oefenen met een nylonsnarige gitaar. Voor het fingerpicking toch prettiger dan een electrische gitaar. Via ebay gekocht voor een prikkie. De echte is een Yamaha SLG. Maar die is 10 keer zo duur. En dat om alleen maar in bed te oefenen...

Leuke bijkomstigheid is dat de Vamp2 ook als versterker kan dienen voor m'n computer. Ik luister namelijk via internet naar muziekzenders, en via de Vamp2 stuur ik het signaal versterkt door naar m'n stereo-installatie.
Resultaat: ruisvrije internetmuziek via de radio.

Nu m'n dochter zich met muziek is gaan bezig houden (zingen/luisteren/gitaar spelen) wilde ze graag met muziek gaan meezingen. Ik heb toen een simpele acoustische gitaarversterker van Behringer gekocht AT108 die een ingang voor microfoon, gitaar en cd speler heeft.
Zo kan zij lekker zingen met haar muziek en ik m'n gitaar erop aansluiten.
Leuk simpel versterkertje, die net genoeg is om wat mee te oefenen. In combinatie met de Vamp2 kan ik toch nog een aardig geluid produceren.

noot

Als beginner heb je snel resultaat met slaggitaar, maar afgezien van een aantal verschillende ritmes ben je snel uitgespeeld. Ik merk dat m’n voorkeur ligt bij het fingerstyle gitaarspel. (tokkelen) Er is veel mogelijk, en als je kritsch bent en luistert, kan het altijd beter, mooier en gevarieerder. Momenteel ben ik mezelf aan het leren noten te spelen vanaf bladmuziek. Een gitaarleraar voor de theorie achter kruizen en mollen is dan toch wel prettig. Uiteindelijk moeten slaggitaar met accoorden, tokkelen en notenspel elkaar tegekomen in een gevarieerd stuk muziek. Ik ben helaas nooit tevreden met m’n spel, (moet ook veel meer oefenen!!) dus vrees ik dat ik de komende 50 jaar nog wel bezig ben. Dat is ook weer het mooie van gitaar, dat het niet leeftijd gebonden is. Ben er helaas wel wat laat aan begonnen, maar beter laat dan nooit.

Yamaha cg101ms (solid)
gitaar

 

Alhambra 6c (rosewood)
gitaar

Tenson DN zwart met element
gitaar

 

Martin d1 (ceder /warm)
gitaar

 

Tenson DN "reisgitaar kloon martin D18"
gitaar

 

Squier Bullet
gitaar

Sojing
gitaar

Behringer Vamp2 + AT108
vamp

beringer

  gitaar